The world makes money go around…

…and what goes around comes around. Så hur vi skapar våra pengar kanske inte i slutändan får så väldigt trevliga konsekvenser. Det är hög tid (förhoppningsvis inte för sent) att vi tar vårt ansvar och inser att pengar inte får jorden att snurra utan att jorden får pengar att snurra. Tim Jackson säger i sitt föredrag på TED (fritt översatt)

Vi spenderar pengar vi inte har på saker vi inte behöver för att göra intryck som inte varar på människor vi inte bryr oss om

Det är egentligen otroligt konstigt att världen är uppbyggd som den är. När fick vi människor den befängda idén att vi kan sätta oss över Moder Jord? Evolution är en sak och vi har kommit långt i det avseendet. Men att tro att förbättringsarbete, lycka och välfärd endast finns att finna i det materiella? Befängt som sagt. I vår del av världen har vi skjutit över målet för länge sedan. Vi har mer än väl allt vi behöver för vår fysiska existens. Faktum är att vi har för mycket. Vi har så mycket att vi blir sjuka av det. Vi blir sjuka. Av vårt överflöd. På bekostnad av att den större andelen av världens levande varelser går under. Och snart kanske också vår planet.

Domedagsprofetior har vi hört i alla tider. Världens undergång har alltid varit nära. Och döden är ju faktiskt alltid närvarande. Det ingår i att leva. Precis på samma sätt som varje liten, gudomlig, levande varelse är skör så är ekosystemet som helhet skört. Det har vi väl egentligen alltid vetat eller åtminstone haft på känn? På samma sätt som vi vet att vi borde röra på oss, tänka på vad vi stoppar i oss och sova ordentligt för att må bra så vet vi att mycket av det vi gör i stort inte är bra. Det är olika när man får nog. Hur många extra kilon, övertidstimmar eller hur mycket inredningshets man accepterar i sitt liv är individuellt. Summan av vår acceptansnivå för hur långt in i ohälsa och obalans vi är villiga att gå innan vi ändrar oss är det som kommer avgöra vårt kollektiva öde. Jag hoppas av hela mitt hjärta att många, många fler än jag har fått nog.

Jag hoppas att så många som det bara är möjligt läser Tim Jacksons bok ”Välfärd utan tillväxt” (eller åtminstone tittar på hans föredrag på TED). Han lyckas på ett mycket kärleksfullt, intelligent och humoristiskt sätt sammanfatta vår tids viktigaste idéer för hur vi tillsammans kan skapa en bättre värld. Och det är väl ändå det som är meningen med livet? Att alltid sträva mot en ljusare framtid?

Läs också SvD Brännpunkt av Staffan Laestadius som handlar om just tillväxtens koppling till klimathotet.

Annonser

Om annaregnbage

Anna Regnbåge vill sprida ljus och kärlek i världen!
Det här inlägget postades i Hållbar samhällsutveckling, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s