Ska verkligen giriga väskmakare få sätta ribban?

I gårdagens DN rapporterade man om fallet med den danska konststudenten Nadia Plesner och hennes kamp mot modejätten Louis Vuitton. Nadia Plesner fick 2007 idén att använda samma statussymboler som kändisar för att dra uppmärksamhet till fattiga och svältande barn i Darfur. Hon designade därför en T-shirt där trycket föreställer ett undernärt barn som bär på en designerväska och en chihuahua. Denna såldes sedan och för vinsten kunde Nadia köpa medicinsk utrustning till barnen i Darfur. Detta retade folket på Louis Vuitton som stämde henne och fick otroligt nog rätt med hänvisning till upphovsrätten. T-shirten ansågs kommersiell.

Om hon istället målat en tavla hade man inte kunnat stämma henne förklarade en jurist. Så Nadia gjorde just detta. Målade en tavla och ställde ut den till förmån för samma syfte som tidigare. Louis Vuitton stämde henne. Igen. Och fick rätt. Igen. Utan att Nadia ens har hörts. För tillfället är hon skyldig den stackars modejätten 1,8 miljoner SEK, en summa som stadigt växer. Rättvist?

Man frågar sig några saker. Hur står det till med yttrandefriheten egentligen? Och vad är det för värden vi tillåter härska och styra oss? Vad är egentligen viktigt att media rapporterar om? Mode, Paris Hilton, sport och kungafamiljen? Eller borde vi kanske ägna vår energi åt annat?

Att folk frivilligt betalar fantasisummor för dessa fula väskor var för övrigt en gåta även innan den här högst osympatiska manifestationen. Att någon skulle vilja göra det efter att ha hört talas om detta har jag svårt att tro…

Läs mer om verket Darfurnica på Nadia Plesners hemsida.

Annonser

Om annaregnbage

Anna Regnbåge vill sprida ljus och kärlek i världen!
Det här inlägget postades i Hållbar samhällsutveckling och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s