Den ädla konsten att anta en icke-dömande attityd

Det är svårt att göra sig kvitt sitt ego och sina impulser eftersom det kräver ständig träning och ständig sinnesnärvaro. Det finns starka intressen både inom oss och i vår omgivning som motverkar denna medvetenhet. Fienden finns ibland oss i det avseendet och stavas girighet. Vi vill ha. Vad vi vill ha är förstås vitt skilda fenomen beroende på vem man betraktar. Vissa söker uppmärksamhet, bekräftelse och berömelse andra söker pengar och prylar. Men gemensamt för habegäret oavsett form är att vi aldrig får nog. Vi måste jaga och jaga tills vi stupar eller inser att vi aldrig kommer bli nöjda.

Så vad är faran med vårt ständiga mycket vill ha mer? Har inte våra ansträngningar resulterat i många bra saker? Människans fantastiska utveckling? Antagligen. Fast det ser ut som att vi är på väg att nå en kulmen av det goda och det finns förmodligen en risk att utvecklingen utifrån de värden vi idag lovprisar kommer att gå brant utför. En risk att vi i jakten på det goda livet tömmer ut förutsättningarna för detsamma.

Antingen tror man att det här är ett problem och försöker göra något åt det eller så struntar man i det. Jag tror att det finns ett problem med vår girighet och jag tror att det finns sätt att komma ur det. Det viktigaste första steget för att bli kvitt sina impulser och önskningar om ditt och datt som kanske i långa loppet egentligen inte gynnar en hållbar utveckling är att försöka bli medveten om sina mönster. När man är det kan man också se hur man ständigt kategoriserar allt som bra, dåligt, vi, dom, tro, vetande, svart och vitt. Men livet är nyanser och balansen kräver båda sidor. Liv kräver död. Så vad syftar alla dessa värderingar och strävanden efter enbart den ena sidan till?

Visst vill vi alla ha ett liv fritt från smärta och rädsla, men vi kanske kan välja hur vi bemöter smärtan när den väl infinner sig i vårt liv. Att våga möta rädslan och smärtan istället för att springa ifrån den. Det är här girigheten gör sitt intrång i vårt inre. Många föder sig nämligen på din rädsla. Kvällspressen är ett praktexempel. Ju mer skrämmande löpsedeln är desto fler lösnummer säljs. Sverige är ett extremt trygghetsknarkande land och vi lägger en stor andel av vår vakna tid åt försiktighetsåtgärder.

Jag säger inte att man ska sluta ha på sig bilbältet eller att strunta i att ta sin medicin. Självklart ska vi ta vara på våra liv och ta hand om oss själva. Men det kan vi göra fria från rädsla och utan att ständigt fördöma, bedöma och döma det som möter oss. Så våga bli en iaktagare och lev i nuet för ett mer fullgott liv så ska du se att dina impulser och habegär kommer att ebba ut.

Annonser

Om annaregnbage

Anna Regnbåge vill sprida ljus och kärlek i världen!
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s